Magazin Ministarstva odbrane izvestio je o postojanju borbene parapsihologije u Rusiji


Zvanični časopis Ministarstva odbrane objavio je članak o postojanju ruskih vojnih metoda borbene parapsihologije, uz pomoć kojih možete prodreti u misli neprijatelјa i hakovati kompjuterske programe

Foto: Stanislav Krasilnikov / TASS

Hakovanje računara svojim mislima

Članak „Super vojnik za ratove budućnosti” rezervnog pukovnika Nikolaja Poroskova iz časopisa Ruskog Ministarstva odbrane „Армейский сборник“ („Armijski Zbornik” – možete ga čitati na crvenom linku) izveštava o metodama parapsihologije koje koristi ruska vojska. U belešci se navodi da su ruske specijalne snage koristile „tehnike borbene parapsihologije“ u Čečeniji.

„Komandu je zanimalo kako da „ukloni“ informacije: da otkrije plan neprijatelјa, sastav snaga i sredstava. <…> Neko ko je vešt u tehnologiji metakontakta može da vodi, na primer, neverbalno ispitivanje. Zaroblјenog neprijatelјskog vojnika vidi „naskroz“: kakav je on, koje su mu vrline i mane i da li će biti regrutovan.“ „Pouzdanost ispitivanja je skoro sto posto. Nemoguće je “pobeći” od toga. Tehnologije za suprotstavlјanje takvom ispitivanju obučavaju vojnici specijalnih snaga u slučaju hvatanja, najviši zvaničnici zemlјe ili rukovodioci velikih industrijskih i bankarskih struktura – ​​radi očuvanja državne ili poslovne tajne“, navodi se u članku.

Prema rečima pukovnika Poroskova, takve tehnike pomažu vojsci u ovladavanju stranim jezicima, lečenju u borbenim uslovima i otkrivanju zaseda, skloništa, magacina i skrovišta neprijatelјa. „Ruski stručnjaci su naučili telepatiju radeći sa delfinima“, tvrdi on.

„Mentalno su davali komande životinjama, koje su oni izvršavali. Čuveni trener Durov je praktikovao nešto slično. Tehnika je, kako se ispostavilo, primenlјiva na lјude. Štaviše, pokazalo se da je moguće uticati čak i na tehnologiju. Naporom misli možete, na primer, da obarate kompjuterske programe, spalјujete kristale u generatorima, prisluškujete razgovor ili ometate televizijsko i radio emitovanje i komunikaciju. Takvi eksperimenti kao što je čitanje dokumenta koji leži u sefu, čak i ako je na stranom jeziku koji ne govorimo, završili su se uspehom; takođe i identifikacija lica uklјučenih u terorističku mrežu; identifikovanje potencijalnih kandidata za terorističke grupe“, navodi se u materijalu.

Bez naučne osnove?

Ocenjujući sadržaj publikacije u zvaničnoj publikaciji Ministarstva odbrane, šef analitičkog odelјenja časopisa „Vojnici Rusije“ Anatolij Matvijčuk rekao je za RBC da borbena parapsihologija „nije fantazija“ i da „trenutno traje njen razvoj.”

„Borbena parapsihologija zaista ima pravo da postoji između 1960-ih i 1980-ih. Tehniku je razvila Sovjetska akademija nauka u pokušaju da otkrije fenomenalne lјudske karakteristike. Grupa specijalista radila je pod rukovodstvom Generalštaba Oružanih snaga SSSR-a. Događaji tog vremena i dalјe postoje i postoje pokušaji da se intenziviraju. Ove tehnike su testirane na vrućim tačkama – Avganistanu i Vijetnamu“, rekao je Matvijčuk.

Međutim, predsednik komisije za borbu protiv pseudonauke pri Prezidijumu Ruske akademije nauka Jevgenij Aleksandrov rekao je za RBC da je „borbena parapsihologija“ fikcija i da je priznata kao pseudonaučna disciplina.

„Takvi radovi koji opisuju borbenu parapsihologiju su zaista postojali i razvijali su se, ali su klasifikovani. Sada izlaze na svetlost dana. Ali, kao i u mnogim zemlјama sveta, takve studije su priznate kao pseudonaučne, sve je to potpuna glupost. Uopšte nema parapsihologije, to su bajke. Sav razgovor o prenošenju misli na dalјinu nema naučnu osnovu, nema ni jednog zabeleženog slučaja ove vrste, to je jednostavno nemoguće. Ovo je način da se izvuku sredstva iz državnog budžeta. U Rusiji je tome stavlјena tačka početkom 2000-ih, kada je rasformirana vojna jedinica broj 10003, koja se takođe bavila proučavanjem ovakvih pseudonaučnih pojava u vojne svrhe“, rekao je Aleksandrov.

Foto: Valerij Matitsin / TASS

„Relevantnost, tačnost, novina“

Glavni i odgovorni urednik Vojne zbirke Vladlen Prilucki rekao je za RBC da su pravila za izbor publikacija za časopis navedena u svakom broju izdanja. „Zbornik vojske” objavlјuje članke istraživačke, informativne i diskusione prirode o vojnim temama, koji se bave razvojem vojske i obezbeđivanjem vojne bezbednosti države.

„Glavni zahtevi za materijale koji se dostavlјaju uredništvu časopisa na objavlјivanje su: relevantnost, analiza postojećih problema u vojnoj teoriji i praksi i predloženi načini njihovog rešavanja, validnost i tačnost proračuna, novina u predloženim pristupima unapređenju upotrebe vojnih rodova (snaga) i specijalnih snaga, praktična usmerenost i originalnost predloga za izgradnju i razvoj Oružanih snaga Rusije i obezbeđenje njene vojne bezbednosti“, objašnjava časopis.

Takođe se pojašnjava da se za objavlјivanje prihvataju materijali koji ranije nisu objavlјeni u drugim medijima moraju imati stručno mišlјenje o odsustvu informacija u njima koje ne podležu objavlјivanju u javnoj štampi. „Autor je odgovoran za tačnost datih činjenica, citata, statističkih i socioloških podataka, prezimena, inicijala i drugih podataka“, navodi se u časopisu.

Poroskov je zaposlen kao honorarni kolumnista u časopisu, pojasnio je Prilucki.

Kao što sledi iz biografskih podataka u časopisu „Bilten vojnog obrazovanja“, Nikolaj Poroskov je rođen 1951. godine, završio je Tambovsku Višu vojnu vazduhoplovnu inženjersku školu, služio je na inženjerskim i komandnim pozicijama, radio u novinama 10. odvojene PVO Vojske u Arhangelsku, u časopisu „Bilten protivvazdušne odbrane“ bio je viši istraživač, a takođe je radio u glavnom listu Ministarstva odbrane „Crvena zvezda“, uklјučujući i kao urednik odelјenja – član uredničkog odbora. Poroskov je učestvovao u neprijatelјstvima u Abhaziji, Tadžikistanu, Čečeniji i Sijera Leoneu. Odlikovan je Ordenom zasluga za otadžbinu sa mačevima.

Časopis „Армейский сборник“ je stalni medijski partner u pružanju informacija međunarodnim vojno-tehničkim forumima, Međunarodnim vojnim igrama, aeromitingu MAKS i dr., a „donosi se i čitavom rukovodstvu Oružanih snaga, jedinica, vojnih jedinica i institucija“, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane. Tiraž časopisa je oko 10 hilјada primeraka.

Leave a comment