ČUDA ANTIKE


Svet krije mnoge misterije zbog kojih se čovek čudi kako se to dogodilo u primitivnijem vremenu, jer neka od ovih drevnih tehnoloških čuda ne mogu se ponoviti ni danas, a druga su daleko ispred svog vremena. Tragovi o njihovom poreklu se takođe nalaze u svetim spisima i prenose tehnološke predmete priznatim drevnim kulturama kao što su Grci i njihova upotreba hidraulike i pare, ili drevne egipatske dinastije i njihove veličanstvene piramide. Ali tu se ne završava. Nedavno je iz dubina Sredozemnog mora iskopan bronzani sat, za koji se ispostavilo da je radni mehanički sat sa svim poznatim planetama tog vremena. Ne pokazuje znake da je objekat u radovima, već objekat koji je usavršen, pa čak i masovno proizveden. Međutim, ovo je jedini primer ovakvog objekta opisanog u literaturi tog vremena. Kako napredujemo u našem razumevanju, otkrivamo neke od misterija, ali ima mnogo više onih koje ostaju nerešene. Kao primer, naučnici su rešili misteriju statua Uskršnjeg ostrva, koje su masivne i teške. Možda se nešto od onoga što smo naučili odatle odnosi na starije misterije na drugim mestima.

Postoje predmeti kao što je stub od nerđajućeg gvožđa u Indiji koji je prethodio modernoj kulturi davno, i sama indijska civilizacija koja je jedna od najstarijih kontinuiranih kultura na zemlјi. I ne samo to, Vede i egipatski hijeroglifi sadrže opise uređaja koji se mogu tumačiti kao avioni, mlaznjaci, helikopteri, rakete i nuklearno oružje. To potvrđuje obilјe starih malih fetiša koji izgledaju kao savremeni mlaznjaci. Isklesane od pojedinačnih velikih komada kristala napravlјenih od silicijum dioksida, poznatog i kao kvarc, trinaest kristalnih lobanja izazivaju maštu jer je ovo jedna od najtvrđih supstanci koje postoje. Svi savršeni u svojoj želјi i glatkoći, potiču iz vremena kada se verovalo da lјudi nisu ništa napredniji od sposobnosti da prave Klovisovu čipku. Objekat, sada poznat kao Bagdadska baterija, otkriven je u regionu nekada poznatom kao Persija. Veruje se da u to vreme niko nije znao ništa o električnoj energiji osim munja tokom grmlјavine. Postoje fosilni ostaci baterije, delova lasera ​​i drugih električnih uređaja na mestima gde uopšte ne bi trebalo da postoje. Linije Naske u Peruu bile su misterija sve dok nemački arheoastronom nije rešio misteriju. Ovo je izvan datuma proizvodnje koji izgleda da je prastar zbog prirodne redukcije oksida gvožđa u ovom sušnom i vrućem planinskom regionu.

Veličanstvene visoke planinske strukture Makču Pičua su arhitektonska misterija zbog masivnih međusobno povezanih kamenja i njihove ekstremne lokacije visoko u Andima. Kako su stigle tamo? Kako su se mogle tako čvrsto spojiti da ni komad metala ne stane između kamenja od čak osamnaest tona? A tu je i Stounhendž. Ovo postavlјa još više pitanja. Ovo je toliko staro da su arheolozi mogli da utvrde da je izgrađeno u vreme kada je nagib Zemlјine osovine bio drugačiji od današnjeg. U sredini Tihog okeana nalaze se veštačka ostrva nazvana Nan ​​Madol, koja se sastoje od ukrštenih stubova bazalta. Ovi masivni stubovi su izuzetno teški, izazivaju našu maštu o tome kako su stigli tamo jer u tom području nema bazalta. Oni su izmanipulisani da formiraju veštački arhipelag obrastao prirodnom florom i faunom. Brojni metalni artefakti napravlјeni od naprednih legura koje smo nedavno uspeli da dupliramo mogu se naći u mnogim regionima. Postoje brojni podvodni lokaliteti, poput obala Japana i Indije, koji izazivaju naše razumevanje istorije svojom tihom misterijom. Ko je ostavio ove artefakte i šta to čini za naše razumevanje istorije? Na ovom sajtu su (ili će biti) postavjeni neki od zanimlјivih nalaza, koji su samo mali broj od postojećih koji nas zaokuplјaju do danas.

Ako ste zainteresovani za ove teme i želite skoro svakodnevno prvi da primate obaveštenja o novim tekstovima na Vaš mejl, unesite svoju e-mail asresu u gornjem desnom uglu (SUBSCRIBE).

Leave a comment