NEPOZNATA ISTORIJA


Arheološke misterije

Zašto je ratniku Drevne Grčke bio potreban težak oklop

Zahvalјujući školskom času istorije Stare Grčke, mnogi su odavno razvili „klasičnu” sliku ratnika Stare Grčke u obaveznoj bronzanoj anatomskoj kirasi, bronzanim nastavcima, bronzanom šlemu sa visokim grbom i ogromnim okruglim štitom, takođe, bronzanim. I u teškom oklopu drevni grčki junaci izvodili su komplikovane poteze. Da li slika odgovara stvarnosti?

Ahil u izvedbi Breda Pita (film “Troja”)

Za razliku od amatera i lјudi koji su samo zainteresovani za istoriju starog grčkog oružja, za specijaliste jedan od glavnih nalaza koji određuju „imidž“ ratnika Drevne Grčke je oklop koji su arheolozi pronašli u grobnicama u blizini sela Dendra. (opština Midea, Argolida) 1960. godine. Tokom iskopavanja na ovom području otkriven je čitav kompleks potkupolnih grobnica (tzv. tolos) i komornih sahrana. Istraživači veruju da pripadaju mikenskom periodu i da su „dejstvovali“ od 1500. do 1180. godine pre nove ere. (sahrane su bile „višekorisničke“, tj. u jednoj grobnici moglo se sahraniti više generacija zaredom). Uprkos činjenici da je većina njih bila oplјačkana i to prilično davno, ipak, plјačkaši su ostavili mnoge artefakte. Rađene su uglavnom od zlata, srebra, dragog i poludragog kamenja, slonovače, stakla, bronze i gline. Međutim, najpoznatiji i jedinstveni nalaz bio je bronzani oklop koji datira iz 1400. godine pre nove ere. (Trojanski rat datira iz 1300-1200 pne).

Ulaz u jednu od komornih grobnica u blizini sela Dendra

Jedinstvena šansa

Do otkrića je došlo, kako i priliči, neočekivano: arheolozi su 1959. godine, ispitujući mesto iskopavanja, videli da se ivica jednog od probnih rovova iskopanih ranije u području iskopavanja srušila, otvarajući pukotinu u zemlјi. Kako se ispostavilo, krov komorne grobnice, koji se nalazi ispod rova i nije primećen od kopača, delimično se urušio.

Iskopavanja su pokazala da je grobnica u antici oplјačkana, ali ne u potpunosti. Nepoznati lјubitelјi ostavili su neke manje vredne artefakte, među kojima su keramika, nešto srebra, nekoliko noževa i bodeža, kao i par mačeva ukrašenih zlatom i slonovačom.

Ali najzanimlјiviji nalaz bio je pun bronzani oklop, koji, bez dragocenih detalјa, nije bio potreban razbojnicima. Štaviše, teško je oštećen iskopavanjima (razbojnici ili arheolozi – ne zna se tačno), razbijen u komade.

Oklop iz Dendre

Za šta je služio oklop

Oklop se sastojao od nekoliko delova. Glavne su bile grudne i leđne ploče koje su štitile gornji deo tela. Za donji deo kirase bilo je pričvršćeno još šest bronzanih ploča: tri napred i tri pozadi. Poseban detalј štitio je vrat nosioca. Zaštita grudnog koša bila je pojačana sa dva trouglasta dela koja su bila pričvršćena za prednji deo oklopa. Komplet je dopunjen sa dva jastučića za ramena, na koje su pričvršćena još dva dela za zaštitu podlaktica. Pronađen je samo jedan deo (međutim, pronađeni su delovi koji daju povoda da se veruje da je drugi slomlјen i delimično izgublјen).

Detalјi oklopa izbliza

Kako stručnjaci sugerišu, glomaznost oklopa sugeriše da ga je koristio ratnik koji je upravlјao kočijom. Međutim, i ovde postoje sumnje. Kako je napisao autor studije o upotrebi kola u borbi J. Kruvel, „Iako je svakako teško zamisliti ovako opremlјenog ratnika koji ide na i sa bojnog polјa tokom grčkog leta, isto tako je teško zamisliti ga kako se bori na kolima. Ako pogledamo savremene orijentalne oklope, možemo videti da su oklopi koje nose azijske i egipatske posade kočija dugačke, fleksibilne tunike kratkih rukava prekrivene mnogim bronzanim ili kožnim lјuskama. Ovaj tip oklopa je mnogo manje glomazan od oklopa iz Dendre.”

On je sklon da veruje da, prvo, ovaj oklop treba smatrati čisto grčkim izumom, i, drugo, bio je namenjen pešaku koji je morao da se bori koplјem ili mačem: kočija je samo isporučila ratnika na bojno polјe.

Zanimlјivo, kada su moderni rekonstruktori pokušali da se kreću u replici Dendra oklopa, otkrili su da je „odelo“ prilično pokretno, mnogo pokretlјivije nego što bi se očekivalo od ovog kompleta metalnih komada, sudeći po njihovom izgledu.

Savremena rekonstrukcija “ratnika iz Dendre”

Istovremeno, na osnovu činjenice da u grobnici nije bilo štita, ali su bila dva mača, drugi specijalista, P. Tarača, sugerisao je da ratnik može da se bori sa dva mača. Treba napomenuti da kasniji nalazi pojedinih delova oklopa, sličnih elementima oklopa iz Dendre, dozvolјavaju da se kaže da nije bio jedinstven, da se zaista mogao koristiti na bojnom polјu i da je možda bio „potpuniji“ (npr. , u jednoj od bronzanih „rukavica“ pronađena je u grobnicama kod Mikene, a naramenici i deo kirase pronađeni su u grobu Tebe).

Ramena i deo kirase pronađeni u Tebi

Arheološki incident

Međutim, pre ovog jedinstvenog nalaza, na samom početku iskopavanja u Dendri dogodio se mali incident: u jednoj od grobnica pronađen je nerazumlјiv predmet, koji su arheolozi odmah nazvali „mikenski šlem“ i čak napravili odgovarajuću rekonstrukciju.

Samo nekoliko decenija kasnije („kaciga“ je pronađena krajem 30-ih godina XX veka) bilo je moguće utvrditi da ovaj predmet nije bio šlem, iako je i dalјe imao veze sa oklopom. Poređenjem sa pronađenim oklopom 1959. pokazalo se da je ovo bio jastučić za ramena. Ko radi taj i greši…

Otkriveni šlem (2 fotografije gore) i njegova rekonstrukcija (dve fotografije ispod)