Mererov dnevnik star 4500 godina otkriva kako su izgrađene piramide u Gizi


Najbolјe očuvani delovi, označeni Papirus Jarf A i B, pružaju dokumentaciju o transportu blokova belog krečnjaka iz kamenoloma Tura do Gize čamcem.

Velike piramide u Gizi su svedočanstvo genijalnosti starih Egipćana. Vekovima su se naučnici i istoričari pitali kako je društvo sa ograničenom tehnologijom i resursima uspelo da izgradi tako impresivnu strukturu. U revolucionarnom otkriću, arheolozi su otkrili Mererov dnevnik, bacajući novo svetlo na metode izgradnje korišćene tokom Četvrte dinastije drevnog Egipta. Ovaj papirus star 4.500 godina, najstariji na svetu, nudi detalјan uvid u transport masivnih krečnjačkih i granitnih blokova, otkrivajući na kraju neverovatan inženjerski podvig iza Velikih piramida u Gizi.

Velika piramida u Gizi i Sfinga.

Uvid u Mererov dnevnik

Merer, zvaničnik srednjeg ranga koji se naziva inspektor (sHD), napisao je seriju papirusnih dnevnika koji su sada poznati kao „Mererov dnevnik“ ili „Papirus Jarf“. Datirajući iz 27. godine vladavine faraona Kufua, ovi dnevnici su pisani hijeroglifima i prvenstveno se sastoje od dnevnih lista aktivnosti Merera i njegove ekipe. Najbolјe očuvani delovi, označeni Papirus Jarf A i B, pružaju dokumentaciju o transportu blokova belog krečnjaka iz kamenoloma Tura do Gize čamcem.

Ponovno otkrivanje tekstova

Papirusi u ruševinama. Jedan od najstarijih papirusa u istoriji egipatskog pisanja među kolekcijom papirusa kralјa Kufua otkrivenog u luci Vadi El-Jarf.

2013. godine, francuski arheolozi Pjer Tale i Gregori Maruar, koji su predvodili misiju u Vadi al-Jarfu na obali Crvenog mora, otkrili su papiruse zakopane ispred veštačkih pećina koje se koriste za skladištenje čamaca. Ovo otkriće je prihvaćeno kao jedno od najznačajnijih otkrića u Egiptu tokom 21. veka. Talet i Mark Lener su ga čak nazvali „svicima Crvenog mora“, upoređujući ih sa „svitcima sa Mrtvog mora“, da bi naglasili njegov značaj. Delovi papirusa su trenutno izloženi u Egipatskom muzeju u Kairu.

Otkrivene građevinske tehnike

Mererov dnevnik, zajedno sa drugim arheološkim iskopavanjima, pružio je novi uvid u metode gradnje koje su koristili stari Egipćani:

  • Veštačke luke: Izgradnja luka bila je klјučni trenutak u egipatskoj istoriji, otvarajući unosne trgovinske mogućnosti i uspostavlјajući veze sa udalјenim zemlјama.
  • Rečni transport: Mererov dnevnik otkriva upotrebu drvenih čamaca, posebno dizajniranih sa daskama i užadima, koji mogu da nose kamenje težine do 15 tona. Ovi čamci su plovili nizvodno duž reke Nil, na kraju transportujući kamenje od Ture do Gize. Otprilike svakih deset dana obavlјena su dva ili tri povratna putovanja, otpremajući možda 30 blokova od 2-3 tone svaki, što je iznosilo 200 blokova mesečno.
  • Genijalni vodovod: Svakog leta, poplave Nila dozvolјavale su Egipćanima da preusmere vodu kroz veštački sistem kanala, stvarajući unutrašnju luku veoma blizu gradilišta piramide. Ovaj sistem je omogućio lako pristajanje čamaca, omogućavajući efikasan transport materijala.
  • Složena montaža čamca: Koristeći 3D skeniranje brodskih dasaka i proučavajući rezbarije grobnica i drevne demontirane brodove, arheolog Mohamed Abd El-Maguid je pomno rekonstruisao egipatski čamac. Sastavljen užadima umesto ekserima ili drvenim klinovima, ovaj drevni čamac služi kao svedočanstvo o neverovatnom umeću izrade tog vremena.
  • Pravo ime Velike piramide: Dnevnik takođe pominje originalno ime Velike piramide: Akhet-Khufu, što znači „Horizont Kufua“.
  • Pored Merera, u fragmentima se pominje još nekoliko lјudi. Najvažniji je Ankhaf (polubrat faraona Kufua), poznat iz drugih izvora, za koga se veruje da je bio princ i vezir pod Kufuom i/ili Hafreom. U papirusu je nazvan plemić (Iri-pat) i nadzornik Ra-ši-Khufua, (možda) luke u Gizi.

Implikacije i nasleđe

Mapa severnog Egipta koja pokazuje lokaciju kamenoloma Tura, Giza, i mesto pronalaska Mererovog dnevnika.

Otkriće Mererovog dnevnika i drugih artefakata takođe je otkrilo dokaze o ogromnom naselјu koje naseljava oko 20.000 radnika uklјučenih u projekat. Arheološki dokazi ukazuju na društvo koje je cenilo i brinulo o svojoj radnoj snazi, obezbeđujući hranu, sklonište i prestiž onima koji se bave izgradnjom piramida. Štaviše, ovaj inženjerski podvig pokazao je sposobnost Egipćana da uspostave složene infrastrukturne sisteme koji su se protezali daleko izvan same piramide. Ovi sistemi su oblikovali civilizaciju za milenijume koji dolaze.

Sumnje u Mererove zapise

Staroegipatska umetnička dela krase staru zgradu, prikazujući zadivlјujuće simbole i figure, uklјučujući drveni čamac.

Mererov dnevnik nudi dragocene informacije o transportu kamenih blokova za izgradnju piramida u Gizi kroz vodene kanale i čamce. Međutim, nisu svi uvereni u informacije pronađene iz Mererovog dnevnika. Prema nekim nezavisnim istraživačima, to ostavlјa neodgovorena pitanja o tome da li su ovi čamci bili sposobni da manevrišu najvećim korišćenim kamenjem, što dovodi u pitanje njihovu praktičnost. Pored toga, dnevnik ne opisuje preciznu metodu koju su drevni radnici koristili da sastavlјaju i spajaju ovo masivno kamenje zajedno, ostavlјajući mehaniku iza stvaranja ovih monumentalnih struktura u velikoj meri obavijeno velom misterije.

Da li je moguće da je Merer, drevni egipatski zvaničnik koji se pominje u tekstovima i dnevnikima, sakrio ili manipulisao informacijama o stvarnom procesu izgradnje piramida u Gizi? Kroz istoriju, drevni tekstovi i spisi su često bili manipulisani, preuveličavani ili degradirani od strane autora pod uticajem vlasti i vladavine. S druge strane, mnoge civilizacije su pokušavale da sačuvaju svoje metode gradnje i arhitektonske tehnike u tajnosti od konkurentskih kralјevstava. Stoga ne bi bilo iznenađujuće da su Merer ili drugi uklјučeni u izgradnju spomenika iskrivili istinu ili namerno prikrili određene aspekte kako bi zadržali konkurentsku prednost.

Između postojanja i nepostojanja supernapredne tehnologije ili drevnih divova, otkriće Mererovog dnevnika postaje zaista izvanredno otkriće tajni starog Egipta i zagonetnih umova njegovih stanovnika.

Mr. D. Tovarišić

Leave a comment