ČUDA PRIRODE


PINK JEZERA

Opšte je poznato da u svetu postoje, bar po nazivu, Mrtvo more, Crno i Crveno more, ali je malo verovatno da postoje pink ružičasta jezera * Ukupno ih je 29 širom sveta, a njihova voda čak i u čaši ostaje ružičasta

Koliko puta ste sklopili oči i zamišljali kako letite iznad neke šumovite divljine i odjednom ugledate modrozelenu boju jezera. Ali, da li ste ikada u svojim maštanjima pomislili da postoje jezera boje koja vam se još više sviđa od modrozelene. Da, istina je, postoje neka veoma fotogenična i veoma pink ružičasta jezera. Nalaze se u Australiji i izgledaju kao iz sveta snova od šećerne vune.

Možda najpoznatije i najzahvalnije za objavljivanje fotografija na društvenim mrežama je jezero Hilijer, koje se nalazi na ostrvu Midl kod obala zapadne Australije. Sa samo 600 metara dužine i 250 metara širine, jezero Hilijer nije ono koje će impresionirati svojom veličinom. Niti će impresionirati svojim raznovrsnim ribama koje ga naseljavaju. Jezero Hilijer oduševljava oko svojom ružičastom bojom. Štaviše, nalazi se odmah pored Tihog okeana, tako da ako se posmatra iz vazduha, kontrast između melodičnog ružičastog jezera i plavetnila okeana je upečatljiv.

Jezero Hilijer na ostrvu Midl u Australiji

Postavlja se pitanje zašto je voda jezera ružičasta. To je bila misterija već mnogo godina, ali slagalica je nožda konačno rešena. Većina naučnika smatra da ona ima veze sa prisustvom mikroalgi Dunaliella salina, koja proizvodi karotenoide, pigment koji se nalazi i u šargarepi. Ali prisustvo halofilnih bakterija u slanom dnu moglo bi da bude drugo objašnjenje. Reakcija između soli i sode bikarbone koja se nalazi u vodi može da izazove i takvu pojavu.

Njegova ružičasta boja je manje akcentovana kada se gleda sa površine, ali je veoma istaknuta iz vazduha. Međutim, za razliku od drugih ružičastih jezera širom sveta, njena voda je i dalje karakteristično ružičasta čak i kada je u čaši.

Početkom 20. veka vadila se so iz jezera, ali danas se koristi samo u turističke svrhe. Voda jezera je inače čista i ne nanosi nikakvu štetu ljudskoj koži a dunaliella salina alga je takođe potpuno bezopasna. Zapravo, kako kažu, kupanje u vodi jezera je bezbedno i zabavno ali je to nemoguće priuštiti običnim turistima pošto jezero ne može da se poseti, osim iz vazduha.

Ako se krene dalјe na istok Australije nailazi se na Nacionalni park Marej-Sanset u Viktoriji, koji se takođe može pohvaliti slikovitim pogledom na svoja četiri ružičasta jezera i nudi opcije za kampovanje. Nacionalni park Marej-Sanset je deo kulturnog pejzaža Aboridžina koji uklјučuje tradicionalnu zemlјu naroda Latji Latji, Ngintait i Nieri Nieri. Nacionalna kompanija “Parkovi Viktorije” poštuje duboku i stalnu vezu koju tradicionalni vlasnici imaju sa ovim zemlјama i vodama. Međutim, u parku nema pitke vode zbog visokog sadržaja soli u jezerima. Za razliku od jezera Hilijer, koje je konstantno ružičasto tokom cele godine, ružičasta jezera u Marej-Sansetu najbolјe se posmatraju krajem leta kada voda menja boje, varirajući od tamno ružičaste do blede nijanse. U sušno doba godine jezera znaju da presuše, ostavljajući za sobom ružičastu podlogu.

Jezero Hilijer je dostupno uglavnom vazdušnim putem i krstarenjima brodom, ali sletanje na Midl ostrvo na kome se nalazi Hilijer je zabranjeno. Iako se teoretski može plivati u ružičastom jezeru u Nacionalnom parku Marej-Sanset, to nije preporučlјivo zbog visokog procenta soli u vodi. Osim toga, veb lokacija parka traži da se napusti park neometano i bez ostavljanja nečistoća kao što se zatekne kada se stupa na njegovo tlo.

Slične vodene površine mogu se naći širom sveta, od jezera Retba u Senegalu do Salinas de Torevieja u Španiji i Pekelmera na karipskom ostrvu Boner. Do sada je širom sveta otkriveno 29 ružičastih jezera. Usput u Senegalu mogu se uočiti i podjednako ružičasti flamingosi, što sve zajedno ostavlja posetioce u čudu.

Ružičasto jezero Salinas de Torevieja u Španiji

Prilikom planiranja putovanja do ružičastih jezera potrebno je obratiti pažnju i dobro se raspitati o trenutnom stanju, jer moguće su prevare od strane agencija. Dešava se da marketinška kampanja preporučuje takvu posetu, a da, kao u slučaju nekadašnjeg „Ružičastog jezera“ u gradu Esperansu na zapadu Australije, jezero već mnogo godina više nije ružičasto, jer je izgubilo svu svoju boju i poprimilo mlečno belu nijansu. To je navelo meštane da podnesu peticiju da se jezero preimenuje u „Spenser Lake“ (Jezero Spenser), kako se prvobitno zvalo, da ne bi turiste dovodili u zabludu.

Reka 5 boja

Lјubitelјi prirodno šarenih čuda mogu pogledati kolumbijsku reku Kano Kristales. Reka nosi nadimke kao što su „Tečna duga“ i „Reka pet boja“ zbog obilјa živih sezonskih nijansi, koje potiču iz vodenog bilјnog sveta.

Mnogi su mislili da su alge ili mahovina te koje daju boju reci, ali se ispostavilo da u stvari podvodna bilјka Macarenia clavigera stoji iza čitavog efekta. U zavisnosti od toga koji je mesec, ova bilјka pa i reka može biti bilo koje nijanse crvene, plave, žute, narandžaste, zelene ili neke kombinacije ovih boja.

Samo 200 lјudi sme da poseti lokaciju svakog dana, noćenje u parku je zabranjeno, a u oblastima gde je kupanje dozvolјeno, zabranjeni su repelenti i losioni za zaštitu od insekata kako bi se smanjilo zagađenje hemijskim sredstvima.

“Reka pet boja” – Kano Kristales u Kolumbiji

Leave a comment