ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЉАК СТРАСНЕ НЕДЕЉЕ ВЕЛИКОГ ПОСТА


Шта год замолите у молитви са вером, добићете.
Јеванђеље по Матеју. 21, 22

Јаков, Јосиф и његова браћа

Од давнина, дане Велике недеље Црква је посвећивала сваком посебном сећању и сваки се назива Великим.

У богослужењу овог дана, Света Црква позива вернике да прате Христа, да са Њим буду разапети, да умру за Њега за радости живота, да би живели са Њим. У тајанственом созерцању, зближавајући догађаје Старог и Новог Завета, она нам показује будуће невино страдање Спаситеља у старозаветном прототипу целомудреног Јосифа, који је, завишћу своје браће, невино продат и понижен, али потом од Бога обновљена. „Јосиф је“, каже Синаксар, „прототип Христа, јер и Христос постаје предмет зависти за своје саплеменике – Јевреје, продаје га ученик за тридесет сребрењака, затвара га у мрачни и скучени јарак. – гроба, и, ускрснувши из њега својом снагом, зацари над Египтом, односно над свим грехом, и коначно га победи, завлада целим светом, човечно нас искупи даром тајанственог жита и нахрани нас небески хлеб – Његово животворно тело“.

Из догађаја из Јеванђеља, Света Црква памти сушење неплодне смокве. Осушена смоква је, према Јеванђељу, била значајна беседа за Апостоле о сили вере и молитве, без које је човек духовно мртав пред Богом. По уму Свете Цркве, неплодна смоква представља војску јеврејску, у којој Исус Христос није нашао прави плод, већ само лицемерну сенку закона, који је изобличио и проклео; али и ова смоква представља сваку душу која не доноси плод покајања. Поред приче о венућу смокве, јутарње јеванђеље нас изграђује и причом коју је на данашњи дан изговорио Спаситељ о неправедним виноградарима који су прво убили слуге свог господара, послане по грожђе, а потом и самог сина свог господара. . У овој параболи се не може а да се не види страшна осуда за хришћане који храбро крше апостолске и патристичке заповести и тиме настављају да својим гресима разапињу Сина Божијег. У јеванђелском читању на Литургији, Света Црква подсећа на судбину отпадничког народа Јудеје и смак света, како их је предзначио Исус Христос. Приказом великих и разноврсних катастрофа и знакова разарања Јерусалима и краја века, верници се усред зала подстичу на великодушност, непристрасност, стрпљење, молитву и духовно бдење и утешени су Спаситељевим обећањем да ће ширити Јеванђеље широм света и окончати катастрофе „изабраних“.

“Закон Божији”, издавачка кућа “Нова књига”

Песме са богослужења у понедељак Страсне недеље Великог поста

Ево, Женик долази у поноћ, и блажен је слуга, кога ће бдети наћи; али није достојан, али ће га наћи малодушни. Чувај се, душо моја, да се не оптерећујеш сном, да не будеш предана смрти, и да не будеш искључена из Царства, него устани призивајући: Свет, Свет, Свет си, Боже, помилуј нас кроз Богородице.„Ево, Женик долази у поноћ, и благословен је слуга кога нађе будног; а кога нађе да тужно спава недостојан је. Види, душо моја, не оптерећуј се сном, да не будеш погубљена и да се не затворе врата Царства пред тобом, него устани вичући: Свет, Свет, Свет, Ти си Господ. Молитвама Богородице, помилуј нас!“

Тропар

Увеле смокве за неплодност, бојећи се прекора, браћо, принесимо достојне плодове покајања Христу, који нам даје велику милост.„Браћо, бојећи се суда који је задесио осушену смокву због њене неплодности, принесимо плодове достојне покајања Христу, који нам даје велику милост.

Стицхера

Видим палату Твоју, Спаситељу мој, украшену, и немам одеће, али је доле смрад: просветли ризу душе моје, Светлодавче, и спаси ме.„Видим, Спаситељу мој, украшену палату Твоју, и немам достојне одеће да уђем тамо: просветли хаљину душе моје, Светлодавче, и спаси ме.

Светилен

Јеванђеље по Матеју (21, 18-22)

Ујутро, враћајући се у град, огладне. И угледавши уз пут смокву, приђе јој, и не нашавши на њој ништа осим лишћа, рече јој: Нека од тебе од сада не буде плода довека. И смоква се одмах осушила. Видевши то, ученици се зачудише и рекоше: Како је смоква одмах увенула? Исус одговори и рече им: „Ако имате веру и не сумњате; Не само да ћеш учинити оно што је са смоквином дрветом, него ако и овој гори кажеш: „Узнесе се и баци се у море“, то ће се догодити; и шта год замолите у молитви са вером, добићете.

Leave a comment