ZANIMLJIVOSTI


Reklamne kampanje koje (ni)su promašile cilј

U svetu u kome svako može da proceni i da svoje često neoprostivo mišlјenje o svemu i svačemu, društveni mediji mogu predstavlјati izazov u pogledu toga kako kompanije reklamiraju svoje brendove. Ovih dana, skoro sve što je objavlјeno na internetu u vezi afere modne kuće Balenciaga izaziva veliku pažnju javnosti. Kao što je bilo i ranije u više slučajeva, kojih se, možda, još uvek sećate.

U više slučajeva način na koji su pojedine kompanije plasirale svoje proizvode, bar na prvi pogled, nije naterao lјude da požure i kupe ih. Međutim, finansijski rezultati govorili su obrnuto i sve se završavalo pukim izvinjenjem ili, eventualno, višemilionskim odštetnim sudskim procesima, što je, praktično, predstavljalo produžetak marketinške kampanje i mnogo veću zaradu.

H&M nije kul

Maloprodaja odeće H&M našla se na udaru kritike početkom januara 2018. nakon što je odabrala dečaka Afroamerikanca da bude model za njihovu novu duksericu sa porukom „Najcool majmun u džungli“ preko prednje strane kataloga. H&M je objavio izvinjenje nakon incidenta rekavši: „Naš stav je jednostavan i nedvosmislen – pogrešili smo i duboko nam je žao. Izvinjenje nije prijalo mnogim lјudima, uklјučujući repera Džizija koji je odlučio da prekine saradnju sa H&M-om putem objave na Instagramu, rekavši: „Tokom proteklih meseci bio sam iskreno uzbuđen zbog pokretanja svoje predstojeće linije i saradnje sa H&M. Nažalost, nakon što sam juče video uznemirujuću sliku, moje uzbuđenje zbog naše globalne kampanje je brzo nestalo, i odlučio sam da u ovom trenutku treba da se završi naše partnerstvo .” R&B pevač Viknd takođe se oglasio na društvenim mrežama svojom odlukom da prekine vezu sa brendom odeće.

Afrički dečak u spornoj dukserici marke H&M

Pepsi okončao policijsku brutalnost

Kontroverze nise strane prelepoj Kendal Džener već i zbog činjenice da je član verovatno najpoznatije porodice u pop kulturi, Kardašijanovima (polusestra Kim Kardašijan). Dženerova se našla u „vreloj vodi“ u rano proleće 2017., nakon što je glumila u reklami za Pepsi gde prekida brutalnosti policije tokom protesta, dajući Pepsi jednom od policajaca u nadi da će sklopiti primirje između demonstranata i organa za sprovođenje zakona. Iako su Dženerova (i Pepsi) možda imali dobre namere, društveni mediji nisu tako mislili, a mnogi su reklamu nazvali „rasističkom“ i „neukusnom“. Pepsi je obustavio reklamu nakon jednog dana i izdao formalno izvinjenje, navodeći: „Pepsi je pokušavao da projektuje globalnu poruku jedinstva, mira i razumevanja… Nismo nameravali da omalovažavamo bilo koje ozbilјno pitanje“. Kompanija se takođe izvinila i Dženerovoj.

Kendal Džener u reklami za Pepsi

Dove sapuni za pranje

U reklami za sapune na Fejsbuku u oktobru 2017. kompanija Dove, koja je u vlasništvu holandsko-britanske kompanije za transnacionalnu robu široke potrošnje Unilever, prikazana je Afroamerikanka kako skida svoju smeđu košulju, što ukazuje na boju njene kože, nakon čega sledi belkinja sa svetlijom košuljom, i na kraju Azijatkinja koja skida još svetliju košulju. Čitav spot izgleda kao da pokazuje faze čišćenja. Mnogi pratioci na društvenim mrežama pitali su se kako je reklama prošla pored više recenzenata. Sve se završilo time da je Dove objavio izjavu na svojoj Facebook stranici, koja je glasila „Dove je posvećen predstavljanju lepote različitosti. Na spotu koji smo postavili ove nedelje, napravili smo propust u promišljenom predstavljanju obojenih žena i duboko žalimo zbog uvrede koju je to izazvalo.” Tamnoputa Lola Ogunjemi, koja je lice kampanje, rekla je da se ne slaže sa tim: “To što sam imala priliku da predstavlјam svoje tamnopute sestre u globalnom brendu lepote osećala sam kao savršen način da podsetim svet da smo ovde, lepe smo i što je još važnije, vrednovane smo”.

Isečci reklame sapuna kompanije Dove

Reklame Marlboro-a, koje su počele davne 1954., prikazivale su četiri kauboja koji su se pojavili u reklamama, a koji su kasnije umrli od raka pluća. Zbog toga su korisnici brendu cigareta dali nadimak „Ubica kauboja“. Kompanija je likove kauboja u reklamama koristila sve do 1999.god. i smatra se jednom od najbriljantnijih reklamnih kampanja svih vremena. Reklame su prvobitno bile zamišlјene kao način popularizacije cigareta sa filterom, koje su do tog vremena smatrane ženstvenim.

Ne baš ukusna reklama kokica

Popularni brend žitarica Kelog Korn Pops suočio se sa oštrom kritikom na društvenim mrežama u oktobru 2017. nakon što je autor Saladin Ahmed objavio tvit u kojem je optužio brend da propagira rasizam nakon što je primetio crtež na poleđini kutije koji ilustruje mnoštvo žutog kukuruza. Kokice obavlјaju normalne zadatke, ali samo jedna kokica smeđe boje igra ulogu domara. Kompanija je brzo odgovorila na optužbe izvinjenjem.

Reklama za kokice

Kineski deterdžent izaziva „mrlje“

Neukusne reklame se ne nalaze samo u Sjedinjenim Državama. Kineski brend Kiaobi Deterdžent dospeo je na naslovne strane u maju 2016. nakon objavlјivanja reklame koja prikazuje azijsku ženu kako flertuje sa crncem koji izgleda prekriven bojom i prlјavštinom. Žena namami muškarca pre nego što ga gurne u mašinu za veš, ne samo da bi izašao „čist“, već i potpuno druge rase (kao azijski muškarac).

„Reklama za Kiaobi deterdžent bi mogla biti najrasističkija TV reklama ikada napravlјena“, glasio je naslov Hafington posta. Ogorčenje javnosti je na kraju dovelo do toga da kompanija povuče reklamu i izvini se, izjavivši: „Nemamo nameru da diskriminišemo obojene osobe… Etnička diskriminacija je nešto što oštro odbacujemo i osuđujemo“. U dugom izvinjenju se dodaje: „Reklama i kontroverza oko nje su povredili lјude afričkog porekla. Izražavamo naše izvinjenje, i takođe se iskreno nadamo da korisnici interneta i mediji neće preterano analizirati situaciju.“

Reklama za kineski deterdžent

Iz navedenih primera može se zaključiti već poznato „i loša reklama je dobra reklama“ ako izazove veliku pažnju i pozitivne finansijske efekte.

Leave a comment