TAJNI GRAD POD „VOLT DIZNIJEVIM SVETOM“


Da teorije zavere retko kad zaobilaze velike projekte pokazuju i priče o najveselijem mestu na svetu. Neke od njih su tačne, a neke, možda, nisu. Da li je sve samo deo dobro smišljene propagandne kampanje?

Kada razmišlјate o Diznijevom svetu, verovatno zamišlјate Mikija Mausa, Diznijeve princeze i zdrave porodice sa mišjim ušima kako se slikaju ispred Pepelјuginog zamka. Diznijev imidž je izuzetno uticajan u celom svetu i ogromna Diznijeva korporacija veoma naporno radi na tome da svoju reputaciju održi što je moguće veselijom i porodičnom. Ali sa ovim kulturnim uticajem dolaze i urbane legende, od kojih mnoge opstaju decenijama. Otkako je otvoren Volt Dizni Vorld, veličine San Franciska, u Lejk Buena Vista na Floridi 1971., jedno je od najposećenijih mesta na svetu, a deo zabave i mističnosti Diznijevog sveta su njegovi opsesivni obožavaoci, koji žude i stalno traže informacije i trivijalnosti o svom volјenom parku. Kao rezultat toga, urbane legende o Diznijevom svetu su mnogobrojne. Slede samo neke od njih.

Volt Dizni Vorld

Mnogi lјudi tvrde da je park uklet – bilo da se radi o jednom duhu u Ukletoj vili, više duhova oko parka ili duhu samog Volta Diznija. Legenda takođe kaže da niko ne sme da bude proglašen mrtvim na teritoriji parka. Neki kažu da vlasti parka puštaju čopore divlјih mačaka da lutaju parkom noću kako bi ga oslobodili miševa i drugih glodara. Čuju se i priče o lјudima koji su pepeo svojih najmilijih bacali u park ili čak tokom vožnji. Diznijeve urbane legende kreću se od prilično nevinih (razrađene teorije o skrivenim porukama u animiranim filmovima) do potpuno čudnih (Volt Dizni je bio kriogenski zamrznut nakon svoje smrti). Mnogi od njih su, međutim, definitivno zlokobniji. Volt Dizni, na primer, navodno je stavio na crnu listu Adrijanu Kazeloti, glumicu koja je dala glas Snežani, jer je mislio da će imidž animirane princeze biti ukalјan ako ikada zaigra neku drugu ulogu. Takođe se kaže da je Dizni imao ozbilјan interes za kontrolu uma. A postoji čak i priča o prikrivenom samoubistvu deteta na vožnji „To je mali svet“ 1999. godine. Neke od ovih priča mogu biti istinite, a neke ne.

Jedna od priča je ona o tajnom gradu pod Volt Diznijevim svetom. Da, istina je: Prvo, tajni grad Volta Diznija zapravo nije pod zemlјom — Florida je previše močvarna za podzemnu izgradnju. Više liči na prizemlјe parka, a deo koji je otvoren za javnost, koji je izgrađen na gotovo neprimetnoj padini, čini drugi i treći sprat. Tajni grad je mreža povezanih tunela u obliku osmougaonika zvanih utilidori (skraćeno od “korisna vrata”) sa centralnim tunelom koji prolazi kroz sredinu. Postoje skrivene pristupne tačke širom Magičnog kralјevstva.

Volt Dizni

Volt Dizni je došao na ideju utilidora kada je šetao Diznilendom u Kaliforniji i video kostimiranog člana glumačke ekipe iz Frontierlenda kako šeta Tumoroulendom – u najmanju ruku jeziv prizor. Ne želeći da pokvari Diznijevu magiju, odlučio je da izgradi tunele u svom novom parku na Floridi kako bi glumci mogli da se kreću kroz teren neprimećeni. Tuneli služe i za mnoge druge praktične svrhe: usluge pranja kostima, kancelarije, pripremu hrane, isporuke, vakuum sistem za čišćenje parkovskog smeća, područja za frizerske i kozmetičke salone, kafeteriju za zaposlene, računarske sisteme i sisteme za održavanje, posebne ulaze za glumce i zaposlene. Ovi tuneli omogućavaju da se „čarolija“ Volta Diznija dešava iza kulisa. A ako posećujete park i imate dodatnih pet sati i 79 dolara u džepu, zapravo možete da obiđete određene delove tunela i pogledate sami. Obilazak Diznijevog Kralјevstva vodi vas dole u „stomak zveri“ i pokazuje vam koliko je truda potrebno da bi Magično kralјevstvo postalo tako magično.

Niko ne umire u Diznijevom svetu

Teorija „niko ne umire u Dizniju“ povezana je sa glasinama o Malom svetu. Tvrdi se da, kako bi zadržali imidž „najsrećnijeg mesta na Zemlјi“, Diznijevi parkovi imaju nepisanu politiku da nikada nikome ne dozvolјavaju da umre na prostoru Diznilenda. Zaposleni, kako se priča, ulažu velike napore da prikriju smrt od javnosti, ponekad tajno čiste mesto nesreće i obaveštavaju obezbeđenje parka pre hitne pomoći. Iako postoje objavlјeni izveštaji o lјudima koji su umrli u Dizni Vorld-u, EPCOT-u i Diznilendu, legenda kaže da niko od njih zapravo nije proglašen mrtvim na imanju. Bolničari su, navodno, dobili instrukcije da odlože zvanično izjašnjavanje dok osoba ne bude u bolnici.

Ovo na prvi pogled izgleda besmisleno. Postoji mnogo objavlјenih izveštaja o smrti u Diznijevim parkovima. Prva je bila Debora Stoun, 18-godišnja glumica Diznilenda, koju je 1974. zgnječila neispravna bina. U padu malog aviona na parkingu EPCOT-a 1984. godine poginule su dve osobe. Čovek je poginuo tokom vožnje na Big Tanderu u Diznilendu, koji je iskočio iz šina 2003. Lista se nastavlјa i brojke i nisu toliko iznenađujuće, s obzirom na hilјade zaposlenih u Dizniju i činjenicu da je više od 132 miliona lјudi posetilo njegove parkove samo u 2013. Iako je moguće da je velika zavera osigurala da nijedna od žrtava nije stvarno proglašena mrtvom u parku, ima dovolјno primera da to izgleda krajnje nategnuto. Zaposleni, naravno, poriču ove tvrdnje, ali one i dalјe opstaju.

Dragan Tovarišić

Leave a comment