Istinite teorije zavere

Neverovatne teorije zavere u istoriji SAD-a koje su bile istinite


Postoji mnogo teorija zavere koje pomažu da podstaknu maštu istinski paranoičnih; NASA je lažirala sletanje na Mesec, Pol Makartni je mrtav od 1967, 11. septembar je bio unutrašnji posao, a hibridni humanoidni gušteri su pravi vladari planete Zemlјe. Iako bi moglo biti teško opovrgnuti postojanje naših gospodara guštera, većina ovih teorija zavere se raspada čak i uz malu količinu istraživanja. Evo naše liste neverovatnih teorija zavere koje su zapravo istinite.

Blokovi slova u kojima se piše „činjenica“ i „laž“. Nisu sve teorije zavere lažne. Foto: Konstantin Džoni

Eksperiment sa sifilisom Taskigi

Godine 1932, američka služba za javno zdravstvo sklopila je zaveru sa institutom u Taskigiju, mestu u američkoj federalnoj državi Alabami, da kreiraju lažni program lečenja sifilisa među crnačkim stanovništvom. Eksperiment, koji je uklјučivao laganje skoro 400 Afroamerikanaca kojima je dijagnostikovan sifilis, u početku je trebalo da traje samo šest meseci. Tek 1972. godine javnost je upoznata sa istraživanjem i vlada je bila primorana da istraži i zatvori program.

Tokom 40 godina ovih 400 muškaraca su često dobijali opasne hemikalije i nudili bolne i nepotrebne medicinske procedure pod maskom stvarnog lečenja. Činjenica da je penicilin postao poznat lek za sifilis bila je skrivena od pacijenata kako bi istraživači mogli da saznaju više o bolesti. Vladino veće je na kraju smatralo studiju „etički neodgovornom“ i 1974. godine, grupna tužba je rešena van suda za 10 miliona dolara uz doživotne zdravstvene beneficije za preživele učesnike.

Lažno “lečenje” od sifilisa

MKUltra: CIA-in projekat kontrole uma

Pedesete su i komunistički špijuni su svuda. Hladni rat se zahuktava i izgleda da bi Sovjetski Savez mogao dobiti prednost nad američkom demokratijom. Šta bi ti uradio? U nadi da će otkriti „serum istine“, CIA je odlučila da treba tajno da dozira nesvesne građane SAD i Kanade LSD-om, a zatim ispita i povremeno muči učesnike.

CIA je platila bolnice, zatvore i univerzitete za njihovo učešće i njihovo ćutanje. Direktor CIA-e Ričard Helms je 1973. godine naredio da se unište sva dokumenta koja se odnose na MKUltra. Iako je zavera na kraju otkrivena, niko uklјučen u projekat nije se „sećao“ detalјa, a kompletan vremenski okvir događaja ostaje nepotpun.

Svedočanstvo Naira iz 1990. godine

U oktobru 1990. godine, petnaestogodišnja devojčica po imenu Naira dala je svedočenje američkom Kongresu navodeći da je bila svedok kako su irački vojnici uzimali 15 kuvajtskih beba iz inkubatora i ostavlјali ih na podu da umru. Ovo svedočenje je emitovano na oko 700 televizijskih stanica širom Sjedinjenih Država. Predsednik Džordž Buš stariji ponovio je priču najmanje 10 puta u narednim nedelјama u pokušaju da podstakne javno mnjenje da podrži Zalivski rat.

Problem je u tome što su događaji koje je Naira opisala bili potpuna izmišlјotina. CIA je tražila da Naira dobije časove glume pre nego što svedoči. Takođe je otkriveno da je Naira bila ćerka kuvajtskog ambasadora u SAD, Sauda Bin Nasira Al-Sabaha, koji je radio sa kuvajtskom vladom na promovisanju američkog učešća u Zalivskom ratu. Kao odgovor na ove nalaze, Amnesti internešenel je optužio Bušovu administraciju za „oportunističku manipulaciju međunarodnim pokretom za lјudska prava“.

Lažno svedočenje Naire kao povod za napad na Irak

Operacija Snežana: sajentološka crkva protiv vlade SAD

Tokom 1970-ih, 5.000 tajnih agenata iz Sajentološke crkve L. Rona Habarda sklopilo je zaveru da izvrši najveću infiltraciju u američku vladu u istoriji SAD-a. Crkva se infiltrirala u 136 organizacija uklјučujući IRS, DEA, strane ambasade i druge vladine agencije. Ugradili su prisluškivače i ukrali stotine dokumenata u nadi da će zaštititi svoju crkvu i da ne plate milione dolara poreza.

Vlada SAD je uzvratila. U julu 1977, FBI je organizovao raciju na različite sajentološke lokacije u kojoj je učestvovalo 156 agenata. Racija je otkrila nezakonite radnje grupe protiv vlade, kao i dodatne zavere protiv drugih navodnih neprijatelјa crkve. Operacija Snežana je 6. decembra 1979. okončana kada su Meri Sju Habard, supruga L. Rona Habarda, i još 10 visokorangiranih sajentologa osuđeni na petogodišnje zatvorske kazne. L. Ron Hubbard je ostao „neoptuženi saučesnik“ i proveo je ostatak života skrivajući se.

Izveštavanje o operaciji Snow White

Ubistva CIA

Godine 1975., nakon Votergejt skandala, senator Frenk Čerč je pomogao da se formira prethodnica Odabranog komiteta Senata za obaveštajne poslove američkog Senata. Uobičajeno nazvan Crkveni komitet, njihova svrha je bila da istraže CIA i FBI kako bi se osiguralo da rade u skladu sa zakonom. Komitet je brzo otkrio da je CIA pokrenula posao sa ubicama.

CIA je bila odgovorna za ubistva Mosadeka u Iranu, Alјendea (zanimljivo, 11. septembra 1973.god.) u Čileu, kao i drugih lidera i revolucionara u Centralnoj i Južnoj Americi, Africi, Bliskom Istoku i Istočnoj Aziji. Učinili su da njihova ubistva izgledaju kao saobraćajne nesreće, samoubistva, rak i srčani udari. Kada njihov deklasifikovani „Heart Attack Gun” nije bio potreban, oni bi samo gađali svoje mete stvarnim mecima. Iako je sve ovo deo kongresne evidencije, još uvek je uobičajeno da se lјudi smeju ovome kao ludoj teoriji zavere.

Salvador Aljende

Poslovni zaplet: Fašizam u Americi

1933. godine, senator Preskot Buš – otac Džordža Buša starijeg i deda Džordža V. Buša – pokušao je da izvede vojni udar protiv predsednika Frenklina D. Ruzvelta i uspostavi fašističku diktaturu u Sjedinjenim Državama. Zaplet je uklјučivao bogate biznismene iz Čejs banke, Goodiear-a, Standard Oil-a, GM-a i porodice Du Pont. General-major marinaca Smedli Batler je zamolјen da predvodi državni udar. Očigledno niko nije proverio prošlost pre nego što su mu prišli.

Smedli Batler, koji je glasno podržavao FDR, prikupio je dokaze o zaveri i predstavio ih Kongresnom komitetu. Svi umešani u zaveru žestoko su negirali bilo kakvu umešanost i nikada nije podneta krivična prijava. Komitet je potvrdio Batlerove navode, ali je bio zadovolјan što je zavera prekinuta pre nego što je počela. Ljudi koji su podržavali Business Plot održavali su finansijske veze sa nacističkom Nemačkom sve dok Amerika nije ušla u Drugi svetski rat.

Preskot Buš (u sredini) sa svojom porodicom

Operacija Mockingbird (ptica rugalica): CIA propagandna mašina

Godine 1948, Frenk Vizner je imenovan za direktora Kancelarije za specijalne projekte i rečeno mu je da stvori organizaciju koja je sposobna da proizvodi propagandu i da se uklјuči u ekonomski rat kao deo globalnog rata protiv sovjetskog komunizma. CIA je preuzela kontrolu nad kancelarijom 1950-ih i vodila tajnu kampanju za uticaj na medije širom sveta skoro 25 godina.

Vizner je „posedovao“ uvažene članove The Nev York Times-a, Nevsveek-a, CBS-a i drugih medija. Do 1950-ih bilo je oko 3.000 zaposlenih u CIA-i i desetine velikih globalnih medija koje su radile na održavanju složene propagandne mašine. Vizner, koji je uvek tražio nove načine da ubedi javnost u opasnosti komunizma, omogućio je animiranu holivudsku produkciju Životinjske farme Džordža Orvela iz 1954. godine. Crkveni komitet je razotkrio zaveru 1975. godine i izračunao da je dezinformisanje sveta koštalo poreske obveznike 265 miliona dolara godišnje.

Operacija Ptica rugalica

COINTELPRO: FBI protiv aktivista iz 1960-ih

Šezdesete su bile vreme radikalnih društvenih promena. Kontrakultura je procvetala u potpuni fenomen antiestablišmenta koji se proširio po većem delu zapadnog sveta. Kao odgovor na rastuću kontrakulturu, FBI je stvorio COINTELPRO, ili Kontraobaveštajni program, u svrhu „zaštite nacionalne bezbednosti, sprečavanja nasilјa i održavanja postojećeg društvenog i političkog poretka“. Drugim rečima, njegova svrha je bila da nezakonito ometa disidentske političke organizacije u Sjedinjenim Državama.

COINTELPRO je bio aktivan između 1956. i 1971. Prema evidenciji FBI, 85% programskih resursa potrošeno je na marginalizaciju, infiltriranje i ometanje grupa, kao što su pokret za prava žena, pokret za nenasilna građanska prava, Kongres rasne jednakosti, Pokret američkih Indijanaca i druge grupe za građanska prava. Direktor FBI-ja Dž. Edgar Huver naredio je agentima FBI-a da „razotkriju, ometaju, pogrešno usmeravaju, diskredituju ili na drugi način neutrališu” aktivnosti ovih pokreta i njihovih vođa.

Da li je COINTELPRO okončan ili još uvek traje?

Operacija spajalica: Nacistički naučnici pronalaze posao u Americi

Godine 1945. Agencija za zajedničke obaveštajne cilјeve je dobila ovlašćenje da ponudi preko 1.500 nemačkih naučnika, tehničara i inženjera iz nacističke Nemačke i drugih zemalјa zaposlenje u Americi. Predsednik Truman se složio sa programom sa izričitim uputstvima da uklјučuje samo one za koje nije utvrđeno da su „bili članovi nacističke partije, i više od nominalnog učesnika u njenim aktivnostima, ili aktivne pristalice nacističkog militarizma“.

To je značilo da Verneru fon Braunu, Arturu Rudolfu i Hubertusu Štrugoldu, koji su navedeni kao „pretnja bezbednosti savezničkih snaga“, neće biti dozvolјeno da nađu novo zaposlenje u Americi. Agencija za zajedničke obaveštajne cilјeve odlučila je da su ovi lјudi od vitalnog značaja za razvoj američkog raketnog programa, stvorila lažna zaposlenja i političke biografije za naučnike i potpuno uništila sve dokaze koji ih povezuju sa nacističkom ratnom mašinom.

Operacija Northwoods: Kako voditi rat na Kubi

Američka vlada je bila umešana u nekoliko ludih zavera tokom 1950-ih i 1960-ih. Operacija Northwoods je verovatno bila najluđa od svih. CIA je 1962. planirala da izvede terorističke napade na američke građane i vojne cilјeve u Majamiju i Vašingtonu, okrivivši za to kubansku vladu i ubedivši američku javnost da povede rat protiv Kube, koja je, pod vođstvom Fidela Kasta, ne mnogo pre toga postala komunistička.

Plan je uklјučivao ubijanje nedužnih lјudi i vojnika, dizanje u vazduh američkih brodova i kubanskih čamaca za izbeglice, otmice aviona i podmetanje lažnih dokaza za mešanje kubanske vlade u te poslove. Operaciju Northwoods odobrio je Zajednički načelnik štabova i predstavlјen je ministru odbrane Robertu Meknamari, pre nego što ju je predsednik Džon F. Kenedi odbio. Od svih velikih stvari po kojima se JFK pamti, trebalo bi da budemo najzahvalniji što je imao moć da zaustavi ovu glupost.

Planovi operacije Northwoods

Bohemian Grove: Bogati, moćni i džinovska kamena sova

Misterije koje okružuju Boemski gaj u Mont Riju u Kaliforniji bile su omilјena tema među teoretičarima zavere dugi niz godina. Priče obično uklјučuju bogate i moćne muškarce koji se svake godine sastaju u šumi gde se upuštaju u paganske rituale i obožavaju džinovsku kamenu sovu. Sova navodno pušta glasovne snimke člana Voltera Kronkajta. Zvuči prilično čudno, zar ne? Pa, ispostavilo se da su CBS, NBC i ABC potvrdili postojanje Gaja.

Boemski klub je osnovan 1872. godine i brzo je dobio pažnju i sredstva bogatih biznismena. Godine 1942. Grove je bio domaćin sastanka za Menhetn projekat koji je doveo do stvaranja atomske bombe. Iako je istina da najmoćniji lјudi na svetu dolaze ovde i izvode čudne rituale pred džinovskom sovom, to je uglavnom samo mesto za moćne lјude da se ponašaju kao pijani dečaci iz bratstva.

“Boemski gaj” – mesto okupljanja bogatih i moćnih

Mr. D. Tovarišić

Leave a comment