Deveto čudo antičkog sveta – Sansingdui


Mnogi drevni ostaci prkose našem razumevanju, ali jedan od najbogatijih i najčudnijih zaprepastio je arheologe pre skoro 100 godina. Sansingdui, koji se nalazi u Kini i izvor je skoro 13.000 artefakata koji su do danas pronađeni, postavlјa skoro isto toliko pitanja kao i onog dana kada su pronađeni. Jedno je sigurno: ovo mesto je čudo, koje su neki nazvali „Deveto čudo drevnog sveta“. Kako su blaga poput kutija od žada, zlatnih maski i visokih statua napuštena ovde bez objašnjenja?

Sansingdui je arheološko nalazište u modernom Guanghanu, u provinciji Sečuan u jugozapadnoj Kini, koje je prvi put otkriveno kasnih 1920-ih. Veruje se da je kultura Sansingdui postojala u jedanaestom i dvanaestom veku pre nove ere.

Arheolozi veruju da je kultura Sansingdui bila deo drevnog kralјevstva Šu. Sansingdui je bio deo kineskog bronzanog doba i, na osnovu arheoloških nalaza u tom području, ovo je bila veoma sofisticirana kultura. Ipak, misteriozno je nestao oko 1100. godine pre nove ere, ostavivši za sobom samo artefakte.

Većina onoga što se zna o civilizaciji Sansingdui potiče iz dve žrtvene jame za koje se veruje da su stvorene tokom postojanja civilizacije. U ovim jamama, arheolozi su otkrili zapanjujućih 1.238 „bronzanih predmeta“, artefakata od slonovače, 543 zlatna artefakta i 565 artefakata od žada.

Na lokalitetu su pronađene džinovske bronzane maske sa izbočenim očima, velikim, gotovo krilatim ušima i tankim usnama, koje se razlikuju od bilo koje druge maske pronađene u regionu. Ove neobične maske mogu biti prikazi Kankonga, osnivača kralјevstva Šu, koji je opisan u Hronikama Huajanga (iz dinastije Jin 266-420) i kao da ima izbočene oči.

Skoro isto tako misteriozno je kako su ove maske korišćene. Bilo je dokaza o nečemu što je izgledalo kao spalјivanje i lomlјenje artefakata pre nego što su žrtvovani. Ovo je samo dodalo misteriju Sansingduija: da li je svrha spalјivanja i uništavanja nekih artefakata deo verskog rituala?

Bronzana maska pronađena u Sansingduiju

Bronzani odlivci

Umetnički stil bronzanih artefakata Sansingdui ilustruje da je kultura imala neverovatne tehničke sposobnosti u metalurgiji. Ništa slično ovom nivou veštine nije postojalo nigde drugde u svetu u to vreme.

Bronze nisu samo lepo ukrašene i fino izrađene; veličina nekih komada je ogromna. Neki od ogromnih predmeta pored maski uklјučuju oltar visok skoro 1 m koji prikazuje scenu opisanu kao „žrtvovanje“. Ova slika je povezana sa prikazima/opisima carstva besmrtnih lјudi drevnog naroda Šu. Još jedna pronađena masivna bronzana skulptura bilo je drvo visoko 2,4 m, sa listovima jedinstvenog oblika.

Bronzani oltar Sansingduija

Jedna od mnogih upečatlјivih bronzi pronađenih u Sansingduiju bila je 1,5 m visoka skulptura napravlјena od tri pojedinačno livena dela, a zatim zavarena zajedno. Donja trećina skulpture je antička posuda za vino (lei) u obliku urne koja počiva na podlozi kvadratnog oblika.

Srednji deo skulpture prikazuje izvrnutu lјudsku glavu sa izbulјenim očima i velikim klјovama sa zmijskim telom. Gornji deo je još jedna drevna posuda za vino, zun, u obliku trube sa pigmentima od crveno-crvenih boja. Uklјučivanje leja i zuna samo je dovelo do još više pitanja.

Zun je bio retka stvar u kralјevstvu Šu, ali je bio popularan u centralnim ravnicama Kine, regionu Žongjuan. Lei su povezani sa predzapadnom dinastijom Džou u blizini Žute reke. Ova otkrića, iz tako različitih i odvojenih delova Kine, osporavaju verovanje da je kineska civilizacija nastala i širila se iz centralnih ravnica Žute reke.

Četvorokrila legendarna životinja

Otkriće Sansingduija

Sve je počelo 1929. godine, kada je selјak iz provincije Sečuan otkrio neke artefakte od žada i kamena dok je popravlјao kanalizacioni jarak. Iako je nalaz bio zanimlјiv, proći će još 60 godina dok širi svet ne primeti: arheolozi i istoričari su tek 1986. shvatili koliko je to otkriće značajno.

Prilikom iskopavanja terena otkrivene su prve dve jame. Dve jame su sadržale 1.000 artefakata sa stotinama polomlјenih i spalјenih predmeta koji su bili zakopani. Lokalitet još uvek iskopavaju arheolozi, geolozi i istoričari sa Univerziteta Sečuan, Instituta za istraživanje kulturnih relikvija provincije Sečuan i arheološkog istraživačkog instituta, Pekinškog univerziteta i drugih univerziteta i muzeja.

Nalazi se pojavlјuju i do danas. Između 2020. i 2022. otkriveno je šest dodatnih jama na lokalitetu Sansingdui. U ovim jamama arheolozi su pronašli bronzane predmete ukrašene zoomorfnim figurama, rezbarijama od slonovače, fragmentima svile i komadima zlatne maske.

U ovom trenutku, timovi i dalјe pronalaze još artefakata, a očekivalo se da će se ova poslednja runda iskopavanja završiti u oktobru. Međutim, ima još dosta toga da se otkrije, a verovatno će biti još iskopavanja u narednih nekoliko godina.

Još u doba neolita, istočni Azijati su identifikovali četiri kvadranta neba sa životinjama: Azurni zmaj Istoka, Vermilion ptica na jugu, Beli tigar sa Zapada i Crna kornjača na severu. Svaki od ova četiri simbola (kinesko sazvežđe) bio je povezan sa sazvežđem koje je bilo vidlјivo u relevantnom godišnjem dobu: zmaj u proleće, ptica u leto, itd.

Pošto ove četiri životinje – ptice, zmajevi, zmije i tigrovi – dominiraju nalazištima u Sansingduiju, bronze bi mogle predstavlјati univerzum. Nejasno je da li su oni bili deo ritualnih događaja dizajniranih da komuniciraju sa duhovima univerzuma (ili duhovima predaka). Pošto nema pisanih zapisa, teško je odrediti namenu pronađenih predmeta. Neki veruju da je stalna rasprostranjenost prikaza ovih životinja, posebno u kasnijem periodu dinastije Han, bio pokušaj lјudi da se „uklope“ u svoje razumevanje svog sveta, njihovu kosmologiju. Izgleda da su žadovi pronađeni u Sansingduiju u korelaciji sa šest poznatih tipova ritualnih žadova drevne Kine, a svaki bi opet mogao biti povezan sa stranom kompasa (S, J, I, Z) plus nebom i zemlјom.

Bronzana ptica

Misteriozni nestanak Sansingdui

Još jedna od misterija ove lokacije je da su se civilizacija i kultura „namerno demontirale“ pre 3.000 do 2.800 godina i da nisu pronađeni nikakvi lјudski ostaci ili pisani zapisi povezani sa Sansingduijem. Jedna hipoteza mogla bi da objasni šta se desilo sa Sansingduijem i zašto su nestali: mesto je moglo da bude uništeno zemlјotresom. Zemlјotres je možda doveo do klizišta koja su blokirala tok reke sa planina, što bi smanjilo ili preseklo izvor vode Sansingduija.

Ovo bi primoralo Sansingduijce da se presele. Postoje neki dokazi za ovu hipotezu: zapis iz 1099. pre nove ere govori o zemlјotresu oko 400 kilometara udalјenom od lokacije, u glavnom gradu dinastije Džou. Postoji mogućnost da su i Sansingduijci osetili ovaj potres.

Osim ovoga, postoje dokazi iz geoloških zapisa koji podržavaju ideju da se zemlјotres dogodio u blizini pre oko 3.000 godina. Ne može se reći da li je ovo preokrenulo Sansingdui ili ne, ali događaji se svakako poklapaju.

Postoji još jedna lokacija oko 48 km udalјena od Sansingduija u oblasti poznatoj kao Đinša, gde otkriveni artefakti imaju neke prolazne sličnosti sa onima u Sansingduiju. Arheolozi takođe veruju da je zemlјotres mogao da natera Sansingduijce da se presele u Džinšu, gde su obnovili svoje društvo.

Od svih predloženih uzroka nestanka Sansingduijaca (razmatrani su i da su bili vanzemalјci, ali nije dokazano) koji su istraženi, zemlјotres i preselјenje u Džinšu su najlogičniji. Iako ideja o preselјenju zvuči uverlјivo, ona još uvek ne objašnjava niti ukazuje zašto bi lјudi odbacili, spalili, a zatim zakopali svoje stvari u sada ukupno osam jama, i postavlјa još jedno pitanje: ako su se preselili u Đinšu, zašto artefakti nisu bili identični onima pronađenim u Sansingduiju?

Hoće li se ikada saznati istina iza zavesa misterije koje pokrivaju ruševine Sansingduija? To su pitanja na koja istoričari i arheolozi još uvek traže odgovor. Možda će više dokaza izaći na videlo kako budu završena dalјa iskopavanja. Do tada ovi misteriozni rani bronzani radnici čuvaju svoje tajne.

Masivno bronzano sveto drvo visine 396 cm

Leave a comment