ČUDO PRIRODE: NEPTUNOVA PEĆINA


Neptunova pećina (ital. Grotta di Nettuno; katalonski: Cova de Neptu) ili  Neptune’s Grotto je stalaktitna pećina u blizini grada Algera na ostrvu Sardinija, Italija. Pećinu su otkrili lokalni ribari u 18. veku i od tada se razvila u popularnu turističku atrakciju. Pećina je dobila ime po rimskom bogu mora Neptunu.

Ulaz u pećinu leži samo oko 1 metar iznad nivoa mora u podnožju 110 metara visokih litica Capo Caccia i pećina se stoga može posetiti samo kada je voda ispod mirna. Stepenište usečeno u liticu 1954. godine, escala del cabirol (kozje stepenice) sa 654 stepenika, vodi od parkinga na vrhu litice do ulaza. Do pećine se može doći i kratkim izletom brodom iz luke Algero; ova putovanja se organizuju na sat tokom leta, ali ređe tokom proleća i jeseni. U blizini se nalaze još dve pećine, „Zelena pećina“, koja nije otvorena za turiste, i Grotta di Ricami, do koje se može doći samo sa mora. Pod vodom svuda okolo postoje mnoge velike podvodne morske pećine, raj za ljubitelje ronjenja, veća i najpoznatija je pećina Nereo, koju svake godine posećuju hiljade ronilaca.

Stepenište koje vodi do pećine.

Kombinovana dužina pećinskog sistema se procenjuje na oko 4 km, ali samo oko 300 m je dostupno javnosti. Unutra su prolazi sa osvetljenim formacijama stalaktita i stalagmita, i 120 metara dugo slano jezero, koje je na nivou mora. Pećina je nekada bila stanište sredozemne medvedice, koja je na tom području izumrla.

Turistima koji posećuju Neptunovu pećinu daju se obilasci sa vodičem kroz osvetljenu stazu, a turistički vodiči pružaju informacije o pećini na italijanskom i engleskom jeziku. Poseta traje jedan sat. Pećina je veoma posećena, a tokom špice turističke sezone u avgustu može da primi oko 200 ljudi odjednom.

Zanimljivo, Neptunova pećina je bila scenografija naučnofantastičnog filma Ostrvo ribara (1979). U filmu igraju jedna od Bondovih devojaka, Barbara Bah, i Klaudio Kasineli, a režirao ga je Serđo Martino.

“Orguljaš” – fenomen Pareidolije u pećini. Pareidolija je tendencija da percepcija nametne smisleno tumačenje maglovitom stimulusu, obično vizuelnom, tako da neko detektuje objekat, obrazac ili značenje tamo gde ih nema

Pećina Nereo

Gore pomenuta Pećina Nereo (italijanski: Grotta di Nereo; katalonski: Cova de Nereu) je ogromna podvodna morska pećina koja se nalazi na severozapadu Sardinije u Koralnoj rivijeri Algero, Italija. Ime su dali pronalazači u čast mitološke figure Nereja, koji se često naziva Starac mora, otac Nereida. Lokalitet se nalazi ispod visokih krečnjačkih stena Capo Caccia, 100 metara severno od čuvene Neptunove pećine.

Pećina Nereo

Pećina se smatra najvećom morskom pećinom u Sredozemnom moru. Sa oko 10 ulaza, lukova i tunela, moguće je zaroniti od 0 do 35 m, kroz dugačke i velike tunele, vazdušne komore i na različite druge načine. Zidovi su prekriveni crvenim koralima i žutom leptosamnijom.

Sa drugim rtom Punta Điljo i zalivom Porto Konte, pećina je deo morskog rezervata osnovanog 2003. Njena flora i fauna su tipično mediteranske, uključujući škarpine, jastoge, ugore i murine, i uspešan život rakova.

D. Tovarišić

Leave a comment